Er HörselHub i Lund
Audiologisk rehabilitering i ett helhetsperspektiv
Audiologiforum
För dig som värnar om din egen och andras hörselhälsa

OM DEN LYSSNANDE HJÄRNAN
Hörselsystemet är ett väldigt komplext system där varje del kompletterar varandra och har en egen specifik uppgift. Som förälder till ett barn med hörselnedsättning är viktigt att tänka på att även om vi hör med öronen så är det hjärnan som lyssnar, tolkar och förstår det som öronen hör.
Att lyssna är en aktiv process där hjärnan inte bara mottar ljud utan även tolkar och förstår det som öronen hör. Har man som barn en hörselnedsättning så får inte hjärnan tillgång till alla ljud. Framförallt får den inte tillgång till alla språkljud. Det beror på att de hårceller vars jobb det är att fokusera på just dessa frekvenser är skadade. De kan då inte göra sitt jobb, och ljudet vid just den frekvensen leds inte vidare till hörselcentra i hjärnan. Om målet är att barnet ska lyssna och tala så behöver hjärnan hjälp, och ju tidigare den får denna hjälp desto bättre är det för barnets tal- och språkutveckling. För varje stund som hörapparaterna används så får barnets hjärna en chans att öva på att ge alla ljud som finns i barnets omgivning mening
DEN SÅ VIKTIGA ANVÄNDNINGEN
Att vänja sig vid hörapparater tar tid – för både barn och föräldrar. Här kan du läsa mer om varför användningen är så viktig och hur ni kan hitta en vardag där hörapparaterna blir en självklar del.