Er HörselHub i Lund
Audiologisk rehabilitering i ett helhetsperspektiv
Audiologiforum
För dig som värnar om din egen och andras hörselhälsa

VÄLKOMMEN TILL DIN SIDA
Hej och välkommen till din egen sida!
Här handlar allt om dig och din hörsel. Du kommer få tips och råd om saker som är bra att veta när det gäller hörselnedsättningar och hur du kan ta hand om din hörsel på bästa sätt. Visste du att många vuxna inte vet lika mycket om hörsel som du? Det du redan vet och det du kommer lära dig här är verkligen värdefullt. Så tveka inte att dela med dig av din kunskap till dem. Ju mer alla vet, desto bättre kan vi hjälpa varandra!

MISSA INTE ASTRID 11 ÅR. DU HITTAR HENNES VIDEOS LÄNGST NER PÅ DENNA SIDA


1. OM ÖRAT OCH HÖRSELSYSTEMET
Nu ska vi gå igenom hur örat och hörseln fungerar.
Du kan tänka på örat som en maskin där varje del har en speciell uppgift. För att maskinen ska kunna fungera måste varje del göra sitt jobb.
OM YTTERÖRAT OCH LJUDVÅGOR
Ytterörat är den delen av örat som vi kan se. Den samlar in ljud från omgivningen. Tänk på den som en tratt som fångar upp ljud. Ljud är faktiskt vågor som rör sig, precis som vågorna på vattnet, från den del av örat som vi kan se, vidare in till trumhinnan. Dessa vågor kallas ljudvågor.
OM MELLANÖRAT
När ljudvågorna har fångats in av ytterörat, färdas de genom hörselgången fram till trumhinnan. Tänk på trumhinnan som en dörr till mellanörat. I mellanörat finns de tre hörselbenen.
När ljudvågorna träffar trumhinnan, börjar den vibrera, precis som en trumma gör när man slår på den. Dessa vibrationer gör att de tre små hörselbenen; hammaren, städet och stigbygeln börjar att röra sig.
.png)
Vet du om att hammaren, städet och stigbygeln
är kroppens minsta ben?
OM INNEÖRAT
Det tre hörselbenen hjälper till att skicka ljudet vidare till inneörat, där det finns en del som kallas snäckan. I snäckan finns det speciella celler som kallas hårceller.
De är många och väldigt viktiga, men de kan också lätt gå sönder. Ibland föds man med söndriga hårceller och ibland går de sönder när man blir äldre. Om man föds med söndriga hårceller så kallas det att man har en medfödd hörselnedsättning.
hörselgång

snäckan med hårceller
trumhinnan
2. OM OLIKA TYPER AV HÖRSELNEDSÄTTNING
Man brukar kallas hörselnedsättningen olika saker beroende på vilken del av örat som inte fungerar.
-
Om du har svårt att höra för att något i mellanörat stoppar ljudet från att komma fram till innerörat, då har du ett ledningshinder, eller en konduktiv hörselnedsättning.
-
Om du har svårt att höra för att innerörat eller hörselnerven inte fungerar som de ska, då har du en sensorineural hörselnedsättning.

TAL UPPFATTAS OLIKA BEROENDE PÅ OM DU HAR EN SENSORURAL ELLER KONDUKTIV HÖRSELNEDSÄTTNING
Även om vi nu har gått igenom örat och hörselsystemet så är det faktiskt hjärnan som gör det mesta av jobbet. Det är hjärnan som lyssnar och förstår det som öronen hör.

3. OM DEN LYSSNANDE HJÄRNAN

OM LYSSNARTRÖTTHET
Din hjärna behöver anstränga sig mer för att förstå vad andra säger än vad någon som inte har en hörselnedsättning behöver. Den här ansträngningen kan göra din hjärna trött. Vi brukar kalla den typen av hjärntrötthet för:
-
lyssnartrötthet,
-
listening fatigue eller
-
lyssningsansträngning
När du upplever lyssnartrötthet kan det visa sig på olika sätt. Du kan känna dig trött, men du kan också känna många andra känslor. Du kan till exempel känna dig:
-
irriterad,
-
ledsen eller
-
frustrerad
Det är viktigt att lyssna på din kropp och ta pauser när du behöver det.

TIPS PÅ HJÄRNVILA NÄR DU ÄR LYSSNARTRÖTT




4. HOS AUDIONOMEN
Det finns flera olika hörselmätningar som används för att ta reda på om du har en hörselnedsättning, eller om den har förändrats. Beslutet om vilket/vilka test som ska användas beror på bland annat din ålder och varför mätningen görs. Den diagnos som slutligen ställs baseras oftast på information från flera olika hörseltester. Det är audionomen, dina vårdnadshavare och du tillsammans som skapar de bästa förutsättningarna att testa din hörsel. '
Det test som du antagligen kommer att behöva göra flest gånger är det test som brukar kallas tonaudiometri.

När du gör detta test får du sitta i ett speciellt rum som är byggt så att det ska vara extra tyst runtomkring dig. Detta rum brukar kallas hörselbox. Det speciella rummet är byggt så att det ska bli lättare för dig att höra de allra svagaste ljuden (eller tonerna). Dessa kan ibland vara riktigt svåra att höra, och det är meningen. Försök bara slappna av och gör så gott du kan.
5. OM AUDIOGRAMMET
När du har lyssnat klart på alla toner så kommer audionomen att titta på ditt audiogram.
Audiogrammet säger något om:
-
Vilken typ av hörselnedsättning du har, alltså om du har en konduktiv eller sensorineural hörselnedsöttning
-
Vilken grad av hörselnedsättning du har, alltså hur starkt ljudet har behövt vara för att du ska kunna höra det.
-
Om du har en ensidig eller dubbelsidig hörselnedsättning

.png)
Det här visas på ditt audiogram
OM DINA BESÖK HOS AUDIONOMEN
Det är viktigt att du kommer på dina besök hos audionomen. Audionomen ser till att dina hörselhjälpmedel fungerar som de ska och att du hör så bra som möjligt. Det är toppen om du funderar igenom dessa frågor inför besöket:
-
Tycker du att någonting gällande dina öron eller din hörsel har förändrats den senaste tiden?
-
Finns det några situationer då du inte använder dina hörapparater?
-
Finns det några situationer då du tycker det är svårare att höra, isåfall vilka?
-
Sköter du dina hörapparater själv? Om inte, vem gör det åt dig?
-
Brukar du få frågor om dina hörapparater? Vet du isåfall vad du ska svara?
-
Har du några frågor som du vill ställa till audionomen?
-
Finns det något du vill att audionomen ska lära eller visa dig?
6. TIPS TILL DIN OMGIVNING
För att hjälpa dig att höra bättre är det viktigt att alla runt omkring dig lär sig olika tips på vad de kan göra för att göra det lättare för dig att lyssna. Du kan till exempel tipsa om följande:
_edited.jpg)
KÄNNS DET LÄSKIGT?
Det kan vara läskigt att säga till någon vad man behöver för att höra bättre. Det är till exempel inte enkelt att be fröken säga om vad hon just sa för att du inte hörde. Eller berätta för kompisen att du hör bättre om hen tittar på dig när ni pratar.
Det är ok om det känns lite läskigt i början. Men, ju mer du övar på att berätta för andra vad du behöver desto bättre kommer det att kännas.
När du börjar öva är det viktigt att känna till och tänka på att:
-
Det inte är något fel med att säga vad du behöver.
-
Din delaktighet är super-duperviktig.
-
Att öva på att säga vad du behöver är ditt ansvar men ”den goda kommunikationen” är allas ansvar!!

7. PÅMINN DIG OM FÖLJANDE:

Du behöver inte vara som alla andra. Faktum är att alla är lika unika och fantastiska. Det som skiljer dig från andra är det som gör dig speciell.
Ingen är stark ensam. Berätta för oss vad du behöver för att kunna höra och be om hjälp när du behöver det.
Välj vänner som väljer dig. De som bryr sig om dig på riktigt kommer alltid att finnas där för dig.
Det som du upplever som svårt eller utmanande kommer att hjälpa dig att växa och bli starkare.
Om det känns jobbigt, påminn dig själv om att dåliga känslor inte gör dig till en dålig person.
Det du övar på blir du bättre på. Öva på att tänka snälla tankar om dig själv, så kommer de tankarna att komma naturligt när du behöver dem.
Om någon säger något dumt, kom ihåg att det säger mer om dem än om dig.
Försök, även om det är svårt, att lyssna på vad din kropp behöver. Jag vet att det kan vara svårt och ibland trist, men jag lovar att allt blir både lättare och roligare när kroppen får vara med och bestämma.
8. TIPS PÅ BREV SOM DU KAN SKRIVA TILL FRÖKEN/LÄRARE

Hej!
Jag är en ny elev i din klass och ser verkligen fram emot att lära mig nya saker och träffa nya kompisar, även om jag är lite nervös.Som du kanske vet har jag en hörselnedsättning. Jag använder hörselhjälpmedel, men det är viktigt att veta att jag ändå behöver anstränga mig mer än de med normal hörsel för att höra.Visste du att även om hörapparater är lika coola och häftiga som glasögon, så fungerar de annorlunda? Om du har en synnedsättning och får glasögon, kan du oftast se helt perfekt, men med hörselnedsättning och hörapparater är det inte lika enkelt. Trots mina hörapparater kan jag ha svårt att höra i vissa situationer, till exempel när många pratar samtidigt eller när jag inte kan se din eller mina klasskamraters mun. Jag kan också bli väldigt störd av bakgrundsljud som fläktar.
Jag hoppas att vi alla tillsammans kan hjälpas åt att skapa en bra ljudmiljö i klassrummet. Om du och mina klasskamrater hjälper mig med detta, kommer jag kunna slappna av bättre och orka lära mig allt jag vill.
Vi som har hörselnedsättning är alla olika och unika. Därför kan det vara bra att fråga mig då och då vad jag behöver, eftersom jag inte alltid vågar säga till själv. Om jag får frågan brukar jag svara, och jag gillar att tänka efter och lära mig mer om mig själv.
Hälsningar,
DITT NAMN